Топ четири съвета за мариноване на зеле: Покрийте зелето с торбичка, пълна с вода…

Дори след дългогодишен опит, на мнозина се случва киселото им зеле да се развали бързо. Ето защо ви предлагаме няколко трика, които със сигурност ще предотвратят това да се случи, както и основни правила за слагане на зеле в бидон дори от начинаещи.

На 30 кг зеле се слага килограм сол. Отстраняват се най-горните листа, с нож се разрязва на кръст на мястото, където е била дръжката и главите се нареждат в бидон.

Като се има предвид, че са кръгли и е невъзможно да се подредят добре, няколко глави зеле трябва да се нарежат на четвъртинки и половинки и да се пъхнат между целите глави, така че всички глави да стоят стабилно.

След това се налива вода, така че да е два пръста над главите, а отгоре се поставя дървена или пластмасова решетка.

Хората обикновено поставят камък или по-голям буркан, пълен с вода, върху решетката. Това е добре, когато бидонът е пълен до ръба.

Но, ако ви остане място, рискувате зелето да се развали по-бързо, заради нахлуването на въздух. В този случай е най-добре да напълните по-голям найлонов плик с вода и да го поставите върху зелето.

За да не се налага да претакате зелето, предлагаме следния трик – постелете върху решетката или торбата с вода по-дебела памучна кърпа, след което сложете още сол. По този начин солта бавно ще се разтвори.

Докато се маринова (около месец), зелето трябва да престои на стайна температура. Мястото не трябва да е много студено. По-късно зелето трябва да се премести на по-хладно място, където температурата не трябва да надвишава 5 градуса (мазе, гараж…)

През първия месец количеството вода трябва да се контролира от време на време, особено в първите дни. Зелето не трябва да остава без вода, затова долейте вода, колкото е необходимо.

Ако използвате камък или буркан, не забравяйте да ги изплаквате поне през ден.

Благодарение на тези съвети ще имате перфектното зеле в бидон.

Коментирай
error: Content is protected !!