10 симптома, показващи бъбречни заболявания: Ако почувствате някой от тях, непременно се консултирайте с лекар

Това са ранни симптоми при бъбречни заболявания, които не бива да пренебрегвате. Бъбреците са органи, които дълго време не показват симптоми на затруднена работа, докато ситуацията стане изключително сериозна. Затова обърнете внимание на следните 10 симптома.

Бъбреците помагат за отстраняването на вредните вещества, регулират производството на червени кръвни клетки, освобождават хормони, които регулират кръвното налягане и помагат за производството на активната форма на витамин D, който е необходим за здравето на костите. Те също така помагат за поддържане на водния баланс и концентрацията на минерали в кръвта, като натрий, калий и фосфор.

Първите затруднения във функционирането на бъбреците често преминават без очевидни симптоми, поради което са много трудни за диагностициране.

Ранни симптоми при бъбречни заболявания:

Промени във функцията на уринарния тракт

Първият симптом на бъбречно заболяване е промяната в уринарната функция. Промените могат да включват: често уриниране през нощта, урината е по-тъмна от обикновено, урина, която „се пени“, урина, съдържаща кръв, усещане за натиск или проблеми по време на уриниране, болка или усещане за парене по време на уриниране.

Подуване

Основната задача на бъбреците е да отстраняват отпадъците и течностите от тялото. Когато това не се случи, натрупването на допълнителна течност и вода причинява подуване. Може да се появи подуване на ръцете, краката, глезените, лицето и под очите.

Умора и слабост

Когато бъбреците не функционират правилно, изпитвате постоянно чувство на умора през деня. Може да се чувствате уморени, изтощени или без енергия без видима причина. Две причини за тези симптоми са анемията и натрупването на отпадъчни материали в тялото. Здравите бъбреци отделят хормона еритропоетин, който помага за производството на кислород. Увреденият бъбрек произвежда по-малко от този хормон, което в крайна сметка води до намаляване на червените кръвни клетки. Освен това, когато бъбреците не функционират правилно, за тялото е по-трудно да се
отърве от вредните токсини и вещества. Това може да доведе до загуба на апетит. Излишните токсини в тялото и загубата на апетит водят до загуба на енергия.

Световъртеж

Ако бъбречното заболяване причинява анемия, може да страдате от чести световъртежи, които създават усещане за замаяност, нестабилност или загуба на равновесие. Това се случва, защото анемията пречи на мозъка да получи достатъчно кислород. Това може допълнително да причини проблеми с паметта, затруднена концентрация и проблеми със съня.

Необяснима болка в долната част на гърба

Необяснимата болка в гърба може да бъде симптом на недиагностицирано бъбречно заболяване или бъбречна инфекция. Когато бъбреците не функционират правилно, може да се появи болка, скованост и течност в ставите. Болката в долната част на гърба и слабините може да бъде причинена от камъни в бъбреците. Бъбречната поликистоза, която е наследствено заболяване, води до образуване на кисти в бъбреците, което може да причини болка в долната част на гърба.

Ако имате силни крампи, които се разпространяват от долната част на гърба към слабините, посетете Вашия лекар.

Сърбеж и дразнене на кожата

Внезапният обрив, раздразнението и прекомерният сърбеж са симптоми на някакъв вид бъбречно заболяване. Неправилното функциониране на бъбреците допринася за натрупването на отпадъчни продукти и токсини в тялото, което води до много кожни проблеми. Друга последица от лошата бъбречна функция е дисбалансът на калций и фосфор в кръвта, което може да доведе до прекомерен сърбеж. Ако по вашата иначе здрава кожа внезапно се появят обрив и силен сърбеж, консултирайте се с вашия лекар.

Неприятен вкус в устата

Бъбречното заболяване може да причини неприятен вкус в устата. Това се случва, защото лошата бъбречна функция води до повишени нива на урея в кръвта. Уреята влияе върху образуването на амоняк в слюнката, което причинява неприятен вкус.

Гадене или повръщане

Гаденето, повръщането и лошият апетит са много често срещани симптоми при хора, страдащи от бъбречно заболяване. Гаденето и повръщането най-често се появяват сутрин след събуждане. Тъй като бъбреците не са в състояние да филтрират вредните токсини от кръвта, това води до натрупване на прекомерни количества азот в кръвта. Това допълнително стимулира стомашно-чревната лигавица и предизвиква гадене и повръщане. Ако продължавате да изпитвате гадене и повръщане, консултирайте се с лекар, преди състоянието да се влоши.

Усещане за студ в тялото

Това е друг симптом на анемия, която може да бъде причинена от бъбречно заболяване. Може да почувствате студ без видима причина, дори когато сте в топла среда. От време на време може да се появи и треска.

Затруднено дишане

Недостигът на въздух също може да е признак на бъбречно заболяване. Неправилното функциониране на бъбреците води до допълнително натрупване на течност в белите дробове. Задухът може да се появи в резултат на анемия, причинена от проблеми с бъбреците.

В допълнение, натрупването на калий в кръвта, която не се филтрира от бъбреците, може да причини абнормален сърдечен ритъм.

Следете за тези ранни симптоми при бъбречни заболявания.

Чаят от магданоз е старо народно средство за подпомагане работата на бъбреците. Чаят от магданоз се препоръчва за прочистване на бъбреците, при пикочни инфекции, камъни или пясък в бъбреците. Освен това е отличен диуретик, който се използва за изхвърляне на течности и токсини от тялото.

Можете да приготвите чай от сухи или пресни листа. Листата магданоз се заливат с 200 мл вода и се кипват. След това прецедете и пийте няколко пъти на ден.

Коментирай
error: Content is protected !!