Почти всеки има аналгин вкъщи, но много малко от нас са наясно как точно да го използват

Мнозина от нас, когато ни заболи нещо, първото хапче, за което се сещаме е аналагинът. Това е лекарството, което се използва за лекуване на различни причини за главоболие, вариращи от умора и стрес, до тежки патологични промени в организма.
Аналгинът за първи път е синтезиран през 1920 г., а основната му активна съставка е вещество, наречено метамизол натрий. За да разберете дали това лекарство е наистина толкова ефективно обаче, трябва да се запознаете по-обстойно с него.

Кога основно се приема аналгин? На първо място при:
Наличието на мигрена, зъбобол, невралгия, ишиас или менструален дискомфорт.
Постоперативни спазми.
Треска на фона на настинки.
Много хора се чудят дали аналгинът наистина облекчава болката. Да, той е добър аналгетик. Лекарството се предлага в няколко форми – под формата на таблетки, супозитории (свещички) и разтворим за инжектиране. Последният е приложим главно в болниците. Но хапчетата се използват по-широко. И като цяло, повечето хора в къщи държат това лекарство в комплекта за първа помощ.

Ще помогне ли аналгинът при главоболие?
Както вече беше отбелязано, активното вещество на разглежданото лекарство е натриев метамизол. Точно това химично съединение предотвратява прекомерния синтез на простагландин. Поради това се намалява интензивността на болковия импулс.
Въздействието на лекарството обикновено започва половин час след употребата му. Пиковата активност обикновено се наблюдава след два часа. Някои лекари твърдят, че аналгетиците са изключително вредни за общото състояние на сърцето. Трябва обаче да се спомене, че метамизолът се разгражда напълно от черния дроб и се екскретира от бъбреците, без да оказва влияние върху сърдечния мускул.

Аналгинът помага при болки в главата, но може да има отрицателен ефект върху хемопоетичната система в случай, че използвате голямо количество от лекарството интравенозно. При продължителна употреба, човек може да усети тромбоза заедно със залепването на червените кръвни клетки и повишаване на плътността на кръвта.

Възможно ли е да аналгин да се приема от деца?

В случай, че това лекарство се дава на дете (например при висока температура), желателно е да се предпочитат супозитории. Производителите за тези цели посочват върху опаковката зависимостта на дозата от възрастта, така че на родителите ще е трудно да направят грешка. В допълнение, лекарството под формата на свещи бързо се абсорбира в детското тяло, без да причинява вреда на стомаха.

При всички случаи, по-добре е да се консултирате с лекар, защото ситуацията с децата е различна. За тези, които са под десет години, не се препоръчват да използват хапчета. В интернет често има съвети, че ако детето има главоболие или температурата се повиши, трябва да се дадат ибупрофен и аналгин. Всъщност ефектът ще бъде много бърз. Но много бебета може да са алергични към тази комбинация и да получат обрив. Ето защо е по-добре е да се консултирате със специалист.

Противопоказания

Трябва да помним, че това лекарство не се препоръчва за употреба в следните случаи:

Наличието на кървене и кръвни патологии като анемия.

Проблеми с черния дроб и бъбреците.

Бременност.

Наличието на патологии на дихателната система (бронхиални спазми, аспиринова астма и т.н.).

Трябва да се подчертае, че въпреки факта, че това лекарство е доста ефективно лекарство за главоболие, употребата му е строго забранена в някои страни. Това се обяснява с риска от възникване на някои нежелани реакции: бъбречно увреждане заедно с анурия, нефрит, уртикария, понижаване на артериалното налягане и т.н.

Джинджифил, обвит в марля, чисти слузта от белите дробове за 1 нощ! Ето какво трябва да направите

Предозиране и предпазни мерки

Дозата на „Analgin“ за главоболие трябва стриктно да се спазва. Срокът на приемане на това лекарство е не повече от седем дни. В случай на предозиране или прекомерно продължителна употреба, могат да се появят следните странични ефекти: гадене заедно с повръщане, замаяност, респираторна парализа, сънливост и халюцинации. В такива ситуации трябва да се обадите на лекар, за да изпълнят мерки, насочени към почистване на тялото.

Коментирай
error: Content is protected !!