Погрижете се за ходилата си: Редовно ги пренебрегваме и се сещаме за тях само, когато е твърде късно

Доста често се отнасяме небрежно към ходилата и ги натоварваме неразумно много. Те пък ни отговарят с враснали нокти, пришки, мазоли и други грозни гледки, придружени с болки.
Всичко това би могло и да не се случи, ако сме малко по-внимателни.
Човешкото стъпало съдържа 28 кости, повече от 30 стави и още повече сухожилия, нерви, мускули и кръвоносни съдове.
То има тежката задача да държи тялото в право положение и да го придвижва. Без да си даваме сметка, ние извървяваме всеки ден между 5000 и 6000 стъпки! Въпреки това все още не отреждаме на стъпалата си полагащите им се почит и внимание.

Грижете се правилно и редовно за ходилата си
Задължителни грижи
Всеки ден – няколко минути релакс
За да не се стигне до болки и деформация на ходилата, най-добрата превенция е поддържането на тяхната гъвкавост чрез няколкоминутни грижи. Правете въртеливи движения с глезените, разтваряйте максимално пръстите, търкаляйте топка за тенис под свода на стъпалото,
масажирайте ходилата с подхранващ крем.

Съществуват и по-специални упражнения, които са предназначени за плоското стъпало.
Те не биха могли, разбира се, да променят морфологията, но облекчават състоянието.
Обикновено при плоскостъпие мускулният тонус е недостатъчен. За да го подсилите, ходете боси в пясъка, изкачвайте стъпалата, като се опирате само на пръстите, стъпвайте на външната страна на ходилата или само на пети.
Прекалено извитият нагоре свод също може да предизвика неразположения като болки в гърба и по-лесно навяхване. Тук може да помогне масаж на пръстите и издърпването им напред, нагоре и встрани.

Веднъж седмично – поддържане на ноктите
Това се прави най-успешно след душ или вана, когато ноктите са по-меки.
Подрязвайте ги, като следвате тяхната естествена извивка, без да слизате по-ниско от кожата.
Леко заобляйте ъгълчетата.
Използвайте права ножичка или нокторезачка.
Веднъж годишно – посещение при подолог

Подологът е специалистът на ходилата, който ги преглежда и прави медицински педикюр. Добре е да го посещавате всяка година, както правите с дерматолога или зъболекаря. Така ще избегнете усложненията, които биха могли да възникнат поради лоши обувки, напреднала възраст, активен спорт или при заболявания като диабет или артрит.

Внимание: гъбички

Сърбеж, зачервяване, малки ранички между пръстите, по свода или дори под ноктите – това са неприятните гъбички. Макар и да изглеждат невинни, те са силно заразни и ако не се вземат мерки, биха могли да обхванат все по-голяма територия по стъпалата и да станат трудни за премахване.

Лечението се състои в прилагането на специален противогъбичен крем в продължение на поне три седмици.

Потърсете мнението на лекаря или на фармацевта.

Избор на обувки

Купувайте ги в края на деня

След дългия ден ходилата винаги са малко по-обемни. Ако си купите обувки привечер, ще сте сигурни, че те няма да ви стягат. Поискайте да пробвате и двете и походете из магазина, за да се уверите, че стъпалата ви са удобно разположени. Разбира се, не бива да избирате и прекалено големи за вас обувки, тъй като те също ще изтормозят пръстите ви.

Внимавайте шевовете да не опират до някои по-чувствителни места или пък деколтето на обувката да не минава точно там, където започва нокътят.

Проверявайте качествата им

– Върховете

Избягвайте обувки с прекалено остри върхове. Когато носите всекидневно такива обувки, стъпалото добива триъгълна форма поради притискането на пръстите. Кокалчето при палеца се зачервява и става болезнено. За предпочитане са заоблените върхове, които осигуряват достатъчно място за естествено разположение на пръстите.

– Подметката

Тя е необходимо да е едновременно и солидна, и гъвкава, за да може да омекотява допира с настилката и да следва движението на стъпалата при ходене. Средната част е от голямо значение – доброто й прилепване към свода осигурява добра поддръжка на стъпалото и намалява умората.

– Токът

Няма идеална височина на тока, всяка жена знае с какви обувки се чувства най-добре. Внимавайте все пак да не се клатите върху токовете, тъй като стабилността на глезена в такъв случай е застрашена. Широчината на основата на тока е доста важна – тя е необходимо да заема една четвърт от площта на долната подметка.

– Материалите

Най-добре е разбира се обувките да са от естествена кожа, тъй като тя е мека и удобна за стъпалата. Лачената естествена кожа обаче е доста по-твърда и може да предизвика болезнени мазоли. Удобни са велурените обувки, но те лесно се деформират и не поддържат добре стъпалото. Изкуствените материи и маратонките трябва да се носят рядко, тъй като благоприятстват потенето и появата на гъбички.

„Опитомете“ ги

Ако ви предстои празничен случай и сте си купили мечтаните за целта елегантни обувки, отделете време да походите с тях преди въпросната вечер. Новите обувки рядко са удобни. Ако ги „опитомите“ предварително, те няма да успеят да ви развалят настроението.

Когато ги сложите за партито, дръжте тялото си изправено, но с леко отпуснати колене и рамене. За да не ви заболи гърбът, изтеглете таза леко напред и стегнете коремните мускули. Не носете такива обувки на бос крак.

Коментирай
error: Content is protected !!