Пиперливата мента: Новият лек за болка, който има и стимулиращо действие при умора и след боледуване

Лютата мента е получена чрез кръстосване между зелената и бялата (водната) мента. Нейните листа са тъмни на цвят с червеникав оттенък, ароматното й масло се получава от цветовете по върховете на стръкчетата.
Ментолът, основна съставка на ментата, въздейства ефикасно върху рецепторите на болката. С нанасянето на ароматно масло от пиперлива мента върху кожата се предизвиква моментално свиване на кръвоносните съдове, разположени непосредствено под нея. На това се дължи освежаващото усещане.
Ароматното масло от мента е изследвано достатъчно подробно, за да може да се твърди сериозно, че е сравнимо по лечебния си ефект с химическите аналгетични лекарства.

То може да се използва и при ставни болки, причинени от възпалителни процеси, които се повлияват добре от студ, например тендинит и скъсано сухожилие. С масажни движения нанасяйте по една капка ментово масло върху слепоочията или болезнената става 4 пъти дневно.
Помага ли срещу лош дъх?
Ментолът неутрализира лошата миризма, но има кратък ефект, за разлика от останалите съставки на ароматното масло от мента, които действат продължително. Те възпрепятстват рефлукса, стимулират секретирането на жлъчката и регулират чревната флора. Капнете една капка ментово масло върху половин бучка захар и я оставете да се стопи в устата ви.

Успокоява респираторните възпаления
Ароматното масло от мента има противовъзпалително действие и затова е неизменна съставна част от многобройни фитокомплекси, предназначени за респираторни проблеми. Обикновено се съчетава с ароматни масла от майорана, евкалипт и мащерка. Ментовото масло намалява набъбването на лигавицата на носа и синусите при хрема благодарение на своя съдосвиващ ефект.
Ментата съдържа тритерпени – биологично активни съставки, които имат стимулиращо действие при умора и след боледуване. Веднъж дневно хапвайте лъжичка мед от мащерка с 4-6 капки ментово масло.

Всеки ли може да използва ароматното масло от мента?
То трябва да бъде избягвано при деца под 6-годишна възраст. Поради невротоксичния си ефект при по-големи дози не бива изобщо да се използва от бременни и кърмещи жени, както и за деца под 30 месеца.
Решава храносмилателни проблеми
Пиперливата мента е ефикасна при симптоми като гадене, трудно храносмилане, подуване на корема, колит, синдром на раздразненото черво, гастроентерит.

Билката се използва и при морска болест. Фенолните й съставки и розмариновата киселина стимулират жлъчката и храносмилателните процеси, като в същото време улесняват освобождаването от газове.
Използвайте я под формата на запарка от сухи листа. Може да се дава и на малки деца. Интересното е, че ментата запазва растителните си клетки непроменени в продължение на една година след откъсването й.
Растителен екстракт на капсули използвайте при синдром на раздразненото черво – една-две на ден в продължение на няколко месеца.
Източник: elle.bg

Коментирай
error: Content is protected !!