Невероятни ползи за тялото от повдигането на краката на стена

Ако повдигате крака на стената, ще подобрите здравето си. Може да се изпълнява по всяко време, когато искате да се отпуснете или да облекчите умората. След нея ще заспите много по-лесно.

Ще предотвратите много болести с едно просто упражнение.

Това е поза, която се практикува от йога ентусиастите от години.

Не е необходимо, обаче, да посещавате специални уроци, за да правите упражнението. Не изисква гъвкавост или сила.

Промените, които ще забележите, след като правите това всеки ден, са наистина невероятни. Всичко, от което се нуждаете, е стена.

За да изпълните упражнението, трябва да се облегнете възможно най-близо до стената, като сте на равна повърхност на легло или килим на пода, така че да се чувствате комфортно.

Повдигнете краката си и ги поставете възможно най-близо до стената, така че да са под ъгъл от 90 градуса. Коленете ви трябва да са прави, а главата ви на пода или на леглото.

Раменете и бедрата са на едно ниво. Отпуснете раменете си, не ги притискайте към ушите си и оставете ръцете си да лежат свободно отстрани, с дланите нагоре или надолу.

Ако чувствате напрежение във врата си, поставете хавлиена кърпа, навита на руло или малка възглавница под главата си. Освен това много хора поставят възглавница или хавлия под долната част на гърба или задните части. Намерете най-подходящата поза за вас.

Успокойте се. Просто легнете и дишайте дълбоко. Почувствайте как тежестта пада от краката ви.

Останете в тази поза от 5 до 20 минути по ваша преценка.

За да излезете от позата, дръпнете коленете си към гърдите, завъртете се на дясната си страна на четири крака. Изправете се или, ако го правите преди лягане, просто си легнете.

Причини, поради които трябва да повдигате крака на стената всеки ден:

Подобрява храносмилането

Когато сте в тази поза, към вътрешните органи отива повече кръв, подобрява се перисталтиката и храната преминава по-лесно през храносмилателния тракт.

Всичко това допринася за редовното изхождане и намалява риска от запек.

В допълнение, хранителните вещества се усвояват по-добре в тази поза и апетитът се подобрява поради по-ефективното и по-бързо храносмилане.

Облекчава отока

Подуването на краката възниква поради натрупването на течност в тъканите на нашето тяло. Като просто промените ефекта на гравитацията върху краката си, можете да се отървете от всички застояли течности, които карат краката ви да изглеждат подути и тежки.

Въпреки че леко подуване на краката в края на деня е нормално, понякога може да се стигне до дискомфорт и болка.

Насърчава по-доброто кръвообращение

Нашите сърдечни мускули са много силни и изпълняват ежедневната работа по изпомпване на кръв в тялото ни в продължение на много години.

При определени заболявания или начин на живот, кръвообращението в определени части на тялото може да бъде нарушено.

Успокоява нервната система

Тази поза е по същество упражнение за дълбока релаксация. Когато краката ви са повдигнати, това помага да вдишвате повече въздух, а бавното и ритмично дишане спомага за пълна релаксация.

В това състояние в тялото ви протичат по-добре възстановителните и оздравителни процеси, облекчава се напрежението в корема, шията и слепоочията.

Редовно изпълнявайки това упражнение преди лягане, ще почувствате, че ставате по-спокойни и по-лесно издържате на стресови ситуации.

Намалява болките в гърба

Болката в гърба причинява голям дискомфорт и страдание и пречи на ежедневните дейности.

За по-голям ефект можете да поставите малка възглавница под гърба си.

Облекчава стреса и безпокойството

Както вече споменахме, позата успокоява нервната система. При постоянния стрес и безпокойство от училище, работа и социален натиск, мозъкът е постоянно в режим „бий се или бягай“.

Кръвното налягане пада, храносмилането се забавя и се уморяваме по-бързо.

Изпълнявайки позата всеки ден, вие активирате парасимпатиковата система. Като отпуснете напълно тялото и ума си, вие ще достигнете медитативно състояние, всички важни процеси в тялото ще бъдат балансирани, а стресът и тревожността ще намалеят.

Коментирай
error: Content is protected !!