Не правете тези неща, когато сте в стрес!

Не правете тези неща, когато сте в стрес!

Всички сме се сблъсквали с това – да се намираме под стрес. Всъщност случва ни се всеки ден, толкова е натоварено всекидневието ни, че понякога дори не усещаме колко сме стресирани. Но този невидим убиец на здравето ни е тук и ни дебне постоянно. Има моменти обаче, когато няма как да не усетим, че стресът ни разтърсва из основи. В тези моменти има неща, които не бива да правим. Защото после ще съжаляваме. Ето няколко от тях.

Храните се за успокоение

Много е лесно да грабнеш пакета с бисквити или да бръкнеш директно с лъжица в кутията със сладоледа и дори да не усетиш кога си я преполовила. Просто е много лесно да посегнем към храната, когато сме стресирана. Неслучайно учените свързват стреса с наднорменото тегло. Но това не е мъдро решение. По-добре е да осъзнаем, че си вредим, и колкото и силен да е импулсът, да си наложим да не го последваме. Защото не само дънките няма да ни стават, но и здравето ни ще е застрашено.

Напускате работа

Никак не е добра идея да вземете подобно решение, когато сте стресирани. В момента може и наистина да ви се иска да напуснете и може и за момент да се почувствате супер да кажете на шефа си, че напускате, но това не е решение, което се взима импулсивно и необмислено. Това е решение, което трябва да вземете, след като доста добре обмислите възможностите си и цялата ситуация – финансово състояние, хора, които разчитат на вас, реални шансове бързо да си намерите работа и още, и още. Ако напуснете под въздействието на стреса, после може да се хапете от яд.

Разделяте се с партньора си

Когато сте ядосани, при това много, когато сте изнервени от стреса, изглежда някак лесно просто да махнете с ръка и да кажете на вашия човек да си събира багажа. Но нагорещените емоции в този момент не са никак добър съветник. Това може да е нормално избухване, провокирано от много неща, несвързани с вашите отношения. Позволете си да охладите емоциите и да седнете и помислете трезво, преди да сте показали вратата на партньора си.

Взимате важно решение, свързано с пари

Да вземете сериозно решение, свързано с пари, като това да си купите нова кола или да изтеглите голям кредит, под въздействието на стреса, може да се окаже много голям проблем. В такова състояние не мислим трезво, поддаваме се на страх и дори паника. Дайте си поне 24 часа време за размисъл, преди да си сложите подписа на договор, който ви обвързва с много пари.

Шопинг

Много жени се впускат в шопинг именно за да се успокоят, когато са изнервени. Но в това състояние вероятността да похарчите ужасно много пари за абсолютно ненужни вещи е голяма. Едно е да си купите нещо, за да се поглезите, но съвсем друго е да си похарчите заплатата за неща, които не ви трябват.

Включвате се в спор

Може и много да ви се иска да защитите човека, когото смятате за прав, не го правете. Да се включите в спор или да предизвикате такъв, когато сте стресирани, почти сигурно означава негативните ви емоции да ескалират и да се изнервите допълнително. В този момент не може да мислите рационално и нищо няма да постигнете, пръскайки огън и жупел.

Изкарвате си го на другите

Нормално е да имате нужда да изпуснете парата. Но не е никак нормално да прехвърляте стреса си върху другите хора. Това няма да ви помогне да се почувствате по-добре, напротив, в следващия момент ще осъзнаете, че сте се държали лошо и това също ще ви тормози. Едва ли искате да нараните тези, които обичате, но за съжаление в повечето случаи се получава така, че именно най-близките ни винаги отнасят негативното ни отношение./beu.bg
Прочетете и това: 10 пролетни суперхрани
Източник: dnesplus.bg

Коментирай
error: Content is protected !!