С този прост тест с кибрит и вода веднага можем да разберем чист ли е медът, който купуваме

Медът е едно от най-полезните хранителни вещества, които човек може да си набави от природата. В България традициите на пчеларството са с дълбоки корени и производството на този пчелен еликсир датира от векове.
Лекари са категорични, че от 24-те най-необходими на организма съставки за здравословен живот, в меда се съдържат 22!
У нас се произвеждат най-различни видове, а някои като Мановия мед и Магарешкия бодил са уникални в световен мащаб. Изборът в търговската мрежа и специализираните магазини е огромен, но навсякъде ли търговците са почтени?
Чист ли е медът, който купуваме или е имитация от глюкоза, есенции и оцветители можем да разберем за секунди с простички тестове.

1. Сипете струйка мед в чаша вода. Ако медът се размътва и се смесва с водата, то в него със сигурност има примеси.
2. Топнете салфетка в меда за проверка и след това я запалете с клечка кибрит. Ако медът гори, значи е истински.

Ако пламък няма, медът не е чист – или не е узрял или са добавяни допълнителни съставки. 3. Капнете малка капчица от меда, който искате да тествате върху нокътя на палеца си. Ако медът веднага започне да се стича, вероятно сте дали парите си на вятъра. Ако капчицата остане компактна, разполагате с истински пчелен мед, който ще ви открие пътя към дълголетието.

Вижте и характеристиките на някои от видовете мед и как се прилагат за лечение на различните болести:
Акациев мед – прозрачен, почти безцветен, при кристализиране бял, дребнозърнест, напомня сняг. Прилага се като общоукрепващо средство, а също при безсъние, стомашно-чревни, бъбречни заболявания и заболявания на жлъчните пътища, на жлъчката.
Елдов мед – на цвят тъмножълт с червеникав оттенък до тъмнокафяв, притежава специфичен аромат и вкус, при кристализиране става кашав, превъзхожда акациевия мед по количество и качествен състав на аминокиселини и витамини, желязо, отличава се с голяма активност на ферментите. Прилага се при жлъчно- и бъбречнокаменни заболявания, при анемия, при болести на черния дроб, за укрепване на сърдечния мускул.

Полски мед – светложълт на цвят, понякога жълтоватокафяв, има приятен вкус и аромат. Действа успокояващо на нервната система, препоръчва се при главоболие, безсъние, сърцебиене и при болки в слънчевия сплит.
Слънчогледов мед – златист цвят, със сладък аромат и тръпчив вкус. Бързо кристализира в едрозърнеста маса, при кристализацията става светложълт, понякога със зеленикав оттенък; отличава се с високо съдържание на витамин А и вещества, притежаващи бактерицидни качества.
Липов мед – прилага се за лекуване на ангина, хрема, ларингит, бронхит, трахеит, бронхиална астма, при отслабване на сърдечния мускул, при възпаление на стомашно-чревния тракт, заболявания на бъбреците, жлъчните пътища и гинекологични заболявания. Има добро местно действие при лекуване на гнойни рани и изгаряния. Има силни антибактериални свойства.
Цветен мед – изключително благоприятно влияе на сърдечната дейност. Прилага се при гинекологични заболявания, и по-специално при трихомонален вагинит.

Коментирай
error: Content is protected !!