Как да си сложите зеле? Рецепта, с която дори начинаещи ще се справят и зелето няма да се развали

Как се слага зеле в бидон? За 25 килограма зеле ви трябва половин килограм сол, а по желание го подправете с половин шепа зърна черен пипер, шепа царевични зърна и десетина дафинови листа.

Осен че е много вкусно, киселото зеле е и много здравословно.

То е отлично за храносмилането, защото е богато на пробиотични култури. Сокът от кисело зеле също е източник на много редкия витамин U, който се счита за полезен за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Диетата с кисело зеле топи ефективно излишните килограми, детоксикира организма и регенерира черния дроб.

За мариноването на зелето не е необходим килер или изба. Много хора го мариноват в апартамента си и след това го държат на балкона.

Когато купувате зеле, внимавайте кочаните да са твърди при силен натиск, а листата да са свежи.

Как се слага зеле в бидон?

От 25-килограмовия чувал отделете 4-6 от най-големите глави зеле за сарми. Почистете зелето. Предназначените за разрязване разполовете, след което с остър нож отстранете кочана, а на големите глави зеле за сарми издълбайте кочана, а получената кухина напълнете със сол.

Зелето се маринова най-добре в пластмасов бидон или дървена бъчва.

Първо поръсете половин шепа сол на дъното на бъчвата, след това добавете нарязаното зеле, посолете, сложете няколко дафинови листа и няколко зърна черен пипер, след което редете една до друга главите за сармите, добавете нарязано зеле. Притиснете с ръце, за да пусне сок.

Дебелината на слоевете ще зависи от това колко зеле имате и колко ще оставите за сарми.

По принцип слоят зеле над главите не трябва да е много дебел, за да не се повредят листата, които трябва да останат цели за сармите.

Ако искате да мариновате само нарязано зеле, редете слоевете и добавете подправки, така че да се разпределят равномерно – шепа сол за всеки 5-6 нарязани глави зеле. Натъпчете зелето така, че да напълните плътно бурето и да пусне достатъчно сок.

Ако сте притиснали добре зелето, за ден-два ще пусне достатъчно сок – трябва да е 3-5 см над повърхността на зелето. Ако горният слой зеле остане сух, добавете толкова подсолена вода, колкото е необходимо, за да бъде цялото зеле в течност. Камък или тежест от голяма бутилка, пълна с вода, ще попречи на зелето да се издигне над течността.

Покрийте горната част на зелето с чиста кърпа, поставете капак (найлонов или от букови дъски) и камък с достатъчно тегло, за да притисне здраво зелето. Покрива се с чиста покривка и се оставя да почива. След 3-5 дни отстранете камъка, капака и кърпата, ако е необходимо долейте вода, поставете нова, чиста кърпа и измийте капака и камъка. Повтаряйте процеса всяка седмица. Зелевият сок ще бъде мътен през първите 3 седмици, а след това започва да се избистря.

През зимата почиствайте плесента и отстранявайте зелевите листа, ако са променили цвета си.

Ако се грижите добре за зелето, ще го имате до следващата есен.

Може да поставите торба, пълна с десет литра вода, вместо камък и капак, при условие че имате по-малка бъчва (до 50 кг). Водата напълно ще предпази зелето от въздуха, като в същото време ще оказва натиск върху зелето. Така няма да се налага да го почиствате от плесен.

Достатъчно е само първите дни да се проверява дали зелето има достатъчно вода и при необходимост да се долива със сол, за да не се разреди саламурата. Когато искате да извадите зелето, просто повдигнете края на торбата и вземете колкото ви е необходимо.

Процесът на ферментиране ще се ускори, ако оставите зелето на топло място в кухнята през първите 4-5 дни и след това го преместете в мазето или килера. В зависимост от температурата, зелето ще ферментира след един до два месеца.

Коментирай
error: Content is protected !!