Как да избирате паста за зъби

миене на зъби
Какво представлява пастата за зъби и защо тя ни е нужна, вероятно знаят, повечето от нас. Но всеки се е замислял за това, че следва да я закупува само от аптеките или от специализираните магазини. При това при избора на паста за зъби следва да се отчита, за борба с какви проблеми на устната кухина тя е предназначена.

А ние често забравяме, дори да прочетем нейният състав, преди да я сложим в количката в супермаркета. При избора на паста за зъби повечето от нас се ръководят от привлекателността на опаковката и цената. Ако на вас не ви все едно с какво си миете зъбите – тази статия е за Вас!

В началото беше пясък и тебешир

Паста за зъби и четка – обикновени неща, с които започва и завършва нашият ден, някога са били лукс. Древните египтяни първи се замислили за хигиената на устната си кухина и започнали да използват като почистващо средство пясък, пепел, стрити на ситно камъни и рога на животни, а за четка използвали пръстите си.

През 4-ти век преди новата ера великият лекар Хипократ препоръчвал за профилактика на стоматологични заболявания да се използват по-щадящи зъбния емайл зъби смеси от пемза с добавен винен оцет. Към края на 18-ти век много малко неща са се били променили.

Така например, англичаните почиствали зъбите си с различни прахообразни смеси, включващи натрошени кирпичени тухли, натрошени въглища и кора от дървета.

А прототипът на съвременната паста за зъби бил изобретен от американците през 19-ти век. Но те не използвали стрити камъни и пепел. Средствата за почистване на зъби представлявали смес на основата на мек тебешир, неутрален сапун и ароматни добавки.

И едва през 1873 година компанията Колгейт пуснала на пазара първата паста за зъби в стъклени опаковки, които 2 десетилетия по-късно били заменени от тубички. Те били измислени от зъболекаря Вашингтон Шефилд от Ню Лондон.

Но компанията Колгейт изпреварила изобретателя като бързо регистрирала патента за тубичките за пастите за зъби на себе си.

Интересен факт е, че по това време, тоест края на 19-те век, повечето българи си почиствали зъбите с различни смеси, съдържащи тебешир и едва в началото на 50-те години по рафтовете на магазините започнали да се появяват първообразите на познатите ни днес пасти за зъби.

Какви видове пасти за зъби се предлагат на пазара?

Основната задача на пастата за зъби се състои в това с помощта на четката да спомогне за очистването на зъбите от налепите.

Съвременните производители на продукти за лична хигиена разширили нейните свойства и започнали да предлагат специални лечебни пасти за зъби както за решение на комплексни, така и за индивидуални проблеми.

Днес могат да бъдат намерени пасти за зъби не само за профилактика на кариес, но и срещу кървене на венците, против образуване на зъбен камък, за свеж дъх или за възстановяване на pH баланса на устната кухина, а също и много други.

Но всъщност пастите за зъби се подразделят на няколко основни вида:

• Пасти за профилактика на зъбен кариес

Наситени са с минерали, предотвратяват растежа на кариесогенни бактерии, а също предотвратяват образуването на плака.

• Пасти за чувствителни зъби

Съдържат калиев хлорид, калиев нитрат или стронциев хлорид. Тези вещества запечатват дентиновите каналчета и по този начин спомагат за намаляване на чувствителността на зъбите./lechenie.bg

Източник: dnesplus.bg

Коментирай
error: Content is protected !!