Прави се още от средновековни времена. Този лек вдига на крака и в най-тежките болести

Тази течност влияе благотворно при атеросклероза, заболявания на белите дробове, импотентност, проблеми със синузит, високо налягане, гастрит, хемороиди, и помага с проблеми със зрението и слуха.
За да го направите ви трябват 350 грама чесън и 200 милилитра 95 процентен алкохол или ром.
Ако решите да приготвите с алкохол, трябва да внимавате да не съдържа метанол или бензалкониев хлорид.
Подготовка – Почистете чесъна и го смачкайте. Смесвате с алкохола и изсипете в стъклена бутилка. След 10 дни прецедете и оставете бутилката да престои в хладилник за два часа.

Приложение – Тази лекарствата смес трябва да се пие най-много 12 дни и то по няколко капки в чаша вода преди закуска, обяд и вечеря, пише „Здравно.бг“. Първите дни трябва да се поставя само по една капка в чашата вода, а по-нататък може и по две или три.
Кои билки да берем през април
Според билкари април, както и март, е време за бране предимно на лековити корени. Времето е добро за корени от бял оман, репей, пирей, ранилист.
Изследвания сочат, че белият оман има противовъзпалителни свойства. Корените му се използват за лечение на обструктивни заболявания на белите дробове, хронични бронхити, бронхиални астми и кашлица.

Има и диуретично действие. За да се съхранят по-дълго време, корените се оставят в сухо, сенчесто и проветриво помещение.
Корените от репей се препоръчват при болки в стомаха, метеоризъм, язва на стомаха, подагра.
Една ч.л. нарязани корени от репей се слагат в 200 мл кипяща вода и се варят 3 минути.
Сместа престоява 30 минути на стайна температура, прецежда се през марля. Трайността на отварата е 12 часа, ако се съхранява в хладилник при температура 2-8 градуса. Отварата се пие по 60 мл през деня.
Корените от пирей имат отхрачващо, противовъзпалително, диуретично, слабително действие.

Две с.л. от билката врят 2 минути в 500 мл вода. След изстиване се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 120 мл преди ядене. При пясък в бъбреците в продължение на 10 дни 3 пъти дневно се пие по една кафеена чашка отвара от пирей.
В българската народна медицина ранилистът се употребява при задух, бронхит, атеросклероза, виене на свят, жълтеница, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, задух. Две с.л. от стръковете (1 с.л. от корените) се слагат в 500 мл вряла вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.
Източник: Брадва

Коментирай
error: Content is protected !!