Няколко признака, по които да познаем, че ни липсва магнезий

За да функционира правилно тялото ни, то се нуждае от огромно количество хранителни вещества. Някои от тях се произвеждат от нашата чревна микрофлора, например витамини от група К и РР. Но витамините от група B, са в такива малки дози, че не са в състояние да ни дадат достатъчно полза.
Липса на магнезий
Едно от най-полезните вещества, които съдържа тялото ни, е магнезият. При възрастен, тялото съдържа около 25 грама магнезий. Освен това, 60% от този елемент се съдържа в костите ни . Също така много магнезий има в мозъка и сърдечните клетки.

Защо магнезият е толкова важен за нас
Това вещество играе решаваща роля в метаболитните процеси. Метаболизмът е процес на разделяне на сложните органични вещества, при което се освобождава енергия. Тази енергия е най-важният ресурс на нашето тяло. Ние можем да функционираме основно благодарение на нея. И как магнезият влияе на това? Много просто. Магнезият спомага за разграждането на тези сложни органични вещества.

Липсата на магнезий в организма води не само до нежелани последици, но и до животозастрашаващи.
ПРИЗНАЦИ НА ДЕФИЦИТ НА МАГНЕЗИЙ
Умора
Тъй като има малко енергия, тялото ви постоянно ще се чувства уморено. И, за съжаление, тази умора ще бъде почти невъзможно да се премахне след почивка. В крайна сметка, причината е липсата на магнезий.

Парестезия
Имали ли сте някога усещането за „убождане с игли“ в крайниците и усещането, че ръката или кракът ви са вцепенени? Тази загуба на чувствителност обикновено показва липса на магнезий в организма. Ако често усещате този симптом – не забравяйте да пиете магнезий!

Припадъци
Както изтръпването на крайниците, така и конвулсивното състояние, показват силна липса на магнезий, което трябва спешно да се поправи.

Загуба на апетит
Нежеланието да се яде, както и гадене и диария са ясни признаци, че е време да се консултирате с лекар, да преминете необходимите тестове и да се погрижите за необходимото количество магнезий в организма.

Раздразнителност
Поради нарушения метаболизъм и недостатъчна енергия, човек не само бързо се уморява, но и се чувства много раздразнителен, което обикновено няма обективни причини. Той също така нарушава съня и събуждането може да бъде много трудно.

Ако дори почувствате някои от горепосочените симптоми, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и да направите необходимия преглед. Факт е, че липсата на магнезий в организма обикновено е резултат от някои негативни процеси и заболявания. Например, честите стресови ситуации могат значително да повлияят на количеството магнезий в организма.

ХРАНИ, БОГАТИ НА МАГНЕЗИЙ

Зърнени храни
Овесени ядки и ечемик са ефективни източници на магнезий и други хранителни вещества. Те не само са полезни, но и много засищащи.

Фасул, грах и семена
Бобена супа ще ви осигури почти ежедневно нужно количество магнезий. В допълнение, бобът, подобно на слънчогледово семе, е много богат на фолиева киселина, която е много важна за растежа, а и за женското тяло като цяло.

Риба
Херинга, скумрия, треска, писия и камбала не са само едно чудесно допълнение към вашата вечеря, но и отличен източник на магнезий. Също така, рибата ще ви даде дневната доза полезни аминокиселини.

Коментирай
error: Content is protected !!