Масло от ела – много полезно за здравето

Маслото от ела е надежден помощник за лечение на много заболявания, ефективността на което е тествана във времето. Обхватът на приложението му е достатъчно широк, но решите ли да ползвате масло от ела, трябва да запомните, че то има не само полезни свойства, ала и редица противопоказания.
Полезни свойства на масло от ела
Това е естествен източник на фитонциди. Поради което по време на вирусни заболявания може да се поставя в арома лампа за облекчаване на състоянията.
Маслото от ела облекчава умората, успокоява нервите, бори безсънието, подобрява настроението. Когато се приема перорално, масло от ела укрепва имунната система, има противовъзпалителни свойства.

Приложения на масло от ела
Благодарение на дезинфекционните си свойства, маслото от ела помага за намаляване на възпалителните процеси по кожата. Маслото от ела се използва активно при лечение на акне и други възпалителни процеси. Методите за прилагане на масло от ела в тази посока са разнообразни.
Няколко капки масло от ела могат да се добавят във водата за измиване или към обичайните домашни маски за лице, подходящи за определен тип кожа. Но в този случай трябва да запомните, че маслото от ела може да предизвика алергични реакции, така че трябва да тествате олиото върху малка част от кожата.

Масло от ела в народната медицина

В народната медицина масло от ела се използва както вътрешно, така и като компреси, лосиони и като част от мехлеми и кремове.
При заболявания на дихателните пътища се прави инхалация с масло от ела. За укрепване на имунитета, етеричното масло от ела се приема през устата.
Външно, смес от етерично масло от ела и гъша мас, се използва за лечение на отворени рани, екземи и кожни язви. Честотата на процедурите зависи от конкретната ситуация и здравословно състояние.

Остеохондрозата, радикулитът и полиартритът също се лекуват с масло от ела. Изплакването на устата с масло от ела облекчава зъбобола.
Приложението му върху венците в чиста форма, помага за лечението на парадонтоза.

В областта на неврологията се препоръчва да се правят вани с добавяне на етерично масло от ела, то премахва безсънието, успокоява, спомага за подобряване на метаболизма и подобрява здравето.

Преди за използвате маслото като лекарство, трябва да се консултирате с лекар, тъй като масло от ела има противопоказания.

Противопоказания на масло от ела
Не е подходящо за бременни жени, както и за тези, които не могат да понасят препарати на основата на ела. Не е съвместим приема на това масло с алкохол.

Коментирай
error: Content is protected !!