Корите от изстисканите лимони са много полезни: Не ги изхвърляйте! Сложете ги да се варят, аз ги използвам така! Направете го и вие!

Лимонът е един от плодовете, които не бива да липсват в нито една кухня. Освен за овкусяване на ястия и приготвянето на вкусна лимонада, можете да използвате лимонови кори за почистване на дома по екологичен и икономичен начин.

Ще се изненадате да разберете, че употребите му не са малко и това е, защото може да се комбинира с други почистващи продукти.

Лимонът е толкова ценен заради високото му ниво на киселинност, което успява да промени рН на местата, където микробите и бактериите не могат да оцелеят. Не се колебайте да използвате лимонови кори за почистване на дома ви.

Съдове

Когато по приборите и съдовете ви се полепи храна, мазнина и остатъци от риба, изтъркайте ги с лимон и измийте, както обикновено. Ако е необходимо, пригответе паста с малко препарат за съдове и лимонов сок, добавете я върху гъба и енергично изтъркайте замърсените съдове и ще видите как мазнината ще изчезне за миг.

Котлен камък

По тенджерите и каните се натрупва котлен камък, който се почиства трудно. Кипнете отново водата, но този път с резен лимон, след като заври, отстранете от котлона и изчакайте няколко часа, преди да изплакнете.

Дъска за рязане и ножове

От съществено значение е да се грижите за хигиената на тези кухненски прибори, тъй като при употребата им може да възникне така нареченото „кръстосано замърсяване“. Разрежете лимон наполовина и натъркайте ножа, дъската за рязане и другите прибори, оставете за 30 минути и ги измийте както обикновено. Ще бъдат като нови и с приятна миризма.

Мазнини по котлона

Благодарение на стягащия ефект на лимона, можете да се отървете от мазнините по-бързо, с по-малко усилия и по екологичен начин. Добавете корите от лимони в гореща вода, потопете гъба и почистете котлона. Оставете да действа 5 минути и мазнината ще бъде отстранена.

Неприятна миризма в съдомиялната машина

Понякога остатъците от храна могат да се натрупат в съдомиялната машина, така че ако искате да премахнете лошите миризми завинаги, сложете кори от лимон по време на на миене или потопете гъба в оцет с лимонов сок и я поставете в съдомиялната машина. Ще видите, че в края на програмата миризмата вече ще е изчезнала.

Блестящи кранове

Когато върху крановете на мивката се натрупа варовик, просто трябва да накиснете парче памук в лимоновия сок и след това да избършете крановете на мивката. Можете да използвате същото средство за тенджери, по които се е натрупал варовик.

Микровълнова фурна

Вече няма да се налага да се мъчите да почиствате микровълновата. Кипнете чаша вода и добавите корите от лимони, потопете кърпа и почистете фурната. Ако загреете вода с лимонови кори в микровълновата, парата ще разтвори натрупаната мазнина и ще премахне лошите миризми.

Неприятна миризма в хладилника

В хладилника могат да се появят неприятни миризми, особено ако не обръщаме много внимание на неговата чистота и не съхранявате правилно продуктите. Ако при всяко отваряне се носи лоша миризма, сложете няколко зърна карамфил в корите от лимони и ги сложете в хладилника. Ще видите, че лошите миризми ще изчезнат напълно.

Безупречен под

Най-дразнещото в кухнята е мръсният под. Ако любимият ви препарат за под е свършил, лимонът отново ще бъде ваш съюзник.

Напълнете кофа с гореща вода, добавете лимоновите кори и почистете пода. Не само ще бъде чист, но и ще има свеж аромат.

Можете също към литър вряла вода в кофа да добавите смес от 1 супена лъжица препарат за съдове, 1 чаша бял оцет, 1 супена лъжица сода за хляб и лимонови кори. Този почистващ препарат ще остави вашите подове повече от блестящи.

Кухненски плочки

Няма нищо по-лошо от това да видите кухня с мазни плочки и черни фуги. Смесете малко количество почистващ препарат и лимонов сок. Изтъркайте фугите с помощта на четка за зъби, след това да ги изплакнете с вода.

Ароматизатор за кухнята

Готвенето може да е вкусно, но има миризми, които не изчезват дори и да отворите прозорците. Тогава си приготвите натурален ароматизатор.

Сложете тенджера с 1 литър вода, 10 резена лимон, 1 пръчка канела и 15 карамфила на слаб огън, докато заври. Свалете от котлона и изчакайте да изстине. Изсипете течността в спрей бутилка и напръскайте.

Коментирай
error: Content is protected !!