Къде да поставите орхидеята в апартамента, така че да цъфти по-често

За да цъфти орхидеята е важно мястото, на което ще я поставите. За да разберете от какво се нуждае цветето в момента, нека разгледаме нуждите му в зависимост от сезона.

През зимата

Мнозина оставят орхидеята на перваза на прозореца, където растението, от една страна, страда от прекалената топлина от радиаторите, а от друга страна, листата са в контакт със студеното стъкло. Най-добре е да преместите растенията на южния перваз на прозореца или да го оставите в стаята под флуоресцентна лампа, удължавайки светлината до 8 часа.

Зимата е труден период за тропическите растения. Ако въздухът в апартамента е сух заради отоплението, направете им топъл душ, оставяйки саксиите в банята през нощта. Веднъж на всеки две седмици тази процедура ще бъде достатъчна, за да поддържате влагата на корените.

През пролетта

Пролетта е най-доброто време за закупуване на нови орхидеи. Това е период на активен растеж, когато можете да подхранвате растенията. Поливането на растенията е необходимо поне веднъж на две седмици, а веднъж месечно трябва да се наторяват с домашни или търговски продукти. Между поливанията пръскайте листата и корените с престояла вода.

Най-доброто място за цветята през пролетта е на югозападния, югоизточния, източния или западния перваз на прозореца.

През лятото и есента

Не забравяйте, че при естествени условия орхидеите растат на дървета на височина не повече от два метра. Поради това през лятото те получават разсеяна слънчева светлина, преминаваща през гъстите корони. На южния перваз на прозореца орхидеите могат да изгорят, но това няма да се случи, ако използвате щорите или лист хартия. През лятото орхидеята ще се чувства комфортно дори в северната част на апартамента, но източната ще бъде най-добрият вариант.

Не забравяйте за поливането. Ако въздухът в стаята е сух, поливайте обилно веднъж седмично. Преди поливане е добре водата да се насити с кислород, като се прелива от един съд в друг.

Какво не трябва да правите, за да цъфти орхидеята?

  • Не променяйте местоположението на растението по време на периода на цъфтеж. Това може да причини стрес и преждевременно окапване на пъпките.
  • Водата, събрана в чинийката, не трябва да се изсипва отново в саксията, защото случай корените ще започнат да гният.
  • Когато поливате орхидеята с лейка, уверете се, че водата не попада върху точките на растеж на листата.
  • Трябва да пръскате не само горната част на листата, но и долната.

Надяваме се тези съвети да ви помогнат да отгледате прекрасни орхидеи, които ще ви радват през цялата година.

Тези красиви цветя никога няма да излязат от мода, а тяхното разнообразие от форми и цветове ги нарежда на първо място в списъка на най-търсените стайни растения.

Коментирай
error: Content is protected !!