Червен лук за салата и за лечение: Ще помогне при много здравословни заболявания, ще облекчи и проблемите с щитовидната жлеза

Знаете ли за всичко ползи от червения лук? Този зеленчук е истинско съкровище. Използва се по целия свят и много народи не могат да си представят типични ястия без него.

Популярен е и у нас, използва се най-вече в студената кухня, докато при готвене повечето хора посягат към традиционния кромид.

Червеният лук е отличен зеленчук, но и важно средство за лечение в народната медицина.

При какви заболявания помага и защо да правите компреси на гърлото с него?

Познат е още преди хиляди години

Произлиза от района на Азия, познат е в Китай 5000 години преди Христа. Споменат е в Библията и египетските папируси.

Лечебните ефекти на лука се споменават още в Древна Гърция от Диоскурид.

Днес се използва главно заради уникалния си вкус, но съдържа и редица важни хранителни вещества, заради които си струва този зеленчук да се включва възможно най-често в менюто.

Ползи от червения лук

Червеният лук се състои предимно от вода, съдържа и витамини от групи B, C, D и E, поради което консумацията му се препоръчва за подобряване състоянието на кожата. В допълнение, той се откроява с наличието на минерали като: желязо, калий, калций, фосфор, селен или цинк. Богат е на йод, който не е много често срещан в растителната храна. Освен това червеният лук е склад за флавоноиди и антиоксиданти. Червеният лук се препоръчва за подобряване на кръвообращението и храносмилането, той е лек за диабетици, защото поддържа ниски нивата на глюкозата до четири часа.

За подобряване здравето на щитовидната жлеза

Докато повечето свойства на червения лук са общоизвестни, има едно, за което хората не знаят. Той е лек при проблеми с щитовидната жлеза. Разбира се, не може да замени професионалната медицинска помощ, но може да помогне за облекчаване на някои симптоми при пациенти, които страдат от сънливост и умора поради ниското производство на хормони на щитовидната жлеза. Това са основно тироксин и трийодтиронин, които реагират с гореспоменатия йод.

А как да използваме червения лук?

Подходящо е една четвърт от зеленчука да се постави директно върху шията в областта на щитовидната жлеза. За да се подпомогне работата на този ендокринен орган, лукът може да се прикрепи към шията с шал или марля за около 30 минути или марлята да се напои с прясно изцеден сок от лук и да се приложи така

Коментирай
error: Content is protected !!