Баба ми каза какви фатални грешки да не допускам при отглеждането на коледния кактус. Споделям ги с вас!

Наричат се така с причина. Цъфтят през тропическото лято, през ноември-декември, и завършват цъфтежа си едва през януари. Не е изненадващо, че в нашите географски ширини са толкова популярни. В крайна сметка радват окото, докато зимата бушува през прозореца. С правилната грижа за коледните кактуси, те ще ви радват с цветовете си дълго.

Невероятно красивите цветове, като правило, са с лилаво-розови или червени нюанси. Животът на всеки цвят трае не повече от 1-2 дни. Въпреки това, поради техния брой, активният цъфтеж продължава 4-5 седмици.

Благодарение на правилната грижа за коледните кактуси, те ще ви зарадват с повторен цъфтеж през пролетта. Освен това, ако всичко е направено правилно, растенията могат да живеят и цъфтят 20 години.

Осветление

Много е важно осветлението. Коледният кактус обича да бъде на светло, но в същото време не обича пряката слънчева светлина. Стаята, в която е вашето цвете, трябва редовно да се проветрява.

Оптималният температурен режим по време на периода на цъфтеж е 18-20 градуса, а през останалото време 12-16 градуса.

Изберете рохкава почва, важно е да има дренажен слой. Саксията трябва да е с диаметър около 10-12 сантиметра.

Поливане и други грижи

През лятото растението трябва да се полива редовно, но умерено. Тъй като коледният кактус обича влагата, периодично трябва да се пръска с вода. Ако лятото е много горещо, поне веднъж месечно правете топъл душ на цветето.

А през есента и зимата, през периода на покой, поливането трябва да се намали до минимум – един път на 2 седмици. Винаги обръщайте внимание на състоянието на почвата в саксията. Тя трябва да е влажна, но не подгизнала.

През пролетта и лятото подхранвайте цветето веднъж на 2 седмици, например с универсален тор за кактуси и цъфтящи растения. Най-добре е да добавите тора след поливането или по време на поливането. Не подхранвайте преди цъфтежа.

От време на време цветето трябва да се пресажда. Това се прави през 2-3 години през пролетта. Използвайте специална почва за кактуси. Към нея се добавят вермикулит и речен пясък. Използвайте експандирана глина като дренажен слой.

Ако искате да удължите цъфтежа, подрязвайте цветето през периода на покой.

Интересни факти

Според някои хора коледните кактуси са в състояние да абсорбират отрицателната енергия и да я трансформират в положителна. Те събуждат у хората тяхната духовна доброта, колкото и дълбоко да е скрита.

Смята се, че тези цветя е добре да присъстват в къща, в която цари неблагоприятна атмосфера. Те ще помогнат да се балансира енергийното ниво. Дори и най-безчувственият и ядосан човек ще започне да се разнежва в присъствието на красиво цвете.

Не би било излишно да се постави такова растение в офиса на държавни служители или психолог.

Също така, растението предпазва човек от различни рани и може го да излекува от алергии и безсъние.

Вие имате ли коледен кактус в дома си и как се грижите за него?

Коментирай
error: Content is protected !!