Аз съм на 68 години. Живея сама, много ми е трудно. Но децата не искат да ме вземат при себе си…

Много е болезнено да осъзнаеш, че сред хиляди хора никой няма нужда от теб. Близките хора не винаги те разбират и подкрепят. Най-лошото наказание за човек е самотната старост.

“Аз съм на 68 години. Живея сама, много ми е трудно, но децата не искат да ме вземат при себе си. В живота ми няма никаква радост.

Помолих дъщеря си да се преместя при тях, но зетят е против. Поне ме канят на гости и съм благодарна за това. Но, когато трябва да се прибера, винаги плача. Не искам да се връщам към самотата си, но нямам друг избор.”

Човек не бива да се чувства нещастен и самотен, независимо на колко години е. Проблемът изобщо не е, че децата не искат да живеят с майка си. Те постъпват правилно, защото ценят своите граници. Тя просто трябва да се откаже от фантазиите си и да погледне на света без розови очила.

Не трябва да чака действия от другите хора, а сама да изпълни живота си с приятни събития. Ако се огледа внимателно около себе си, ще види много интересни неща. Има и много събития, които може да посети, места, които си струва да се видят. Просто й липсва социален опит, така че е време да навакса.

Децата са заети със собствените си грижи. Отношенията между тях са нормални, така че не трябва да влошава ситуацията и да провокира конфликт. Това, че се чувства самотна, е неин проблем, а не на децата й. Тя трябва да промени живота си и да поеме отговорност за него.

Колкото и да е възрастна, тя има сили да оползотвори свободното си време и да осъществи това, за което е мечтала на младини. Какъв е смисълът да се затвориш и да страдаш? Тя трябва да разшири обхвата на своите задължения и дела, така че всеки ден да бъде различен и вълнуващ.

В съвременния свят възможностите са много повече, просто трябва да имате желание да ги използвате. Някои дори създават семейства на тази възраст или отварят собствен бизнес.

Децата и внуците биха могли да й помогнат да не загуби интерес към живота. Но тъй като не са го направили, тя трябва да поеме инициативата в свои ръце.

Коментирай
error: Content is protected !!