Саудитски принц притежава самолет за 300 млн.долара, тунингова го за още 200 милиона

Саудитски принц притежава самолет за 300 млн.долара, тунингова го за още 200 милиона
Гласувай за тази публикация

Саудитски принц притежава самолет за 300 млн.долара, тунингова го за още 200 милиона
В следващите 10 години ще бъдат закупени над 10 000 нови бизнес самолета. Те ще бъдат на обща стойност 250 млрд. долара.
Класацията за най-скъпия частен аероплан се оглавява от принц Алуалид Бин Талал.

Airbus 380 на 60-годишния член на саудитското кралско семейство е купен за 300 млн. долара, но след това са му направени подобрения за 200 млн. Това е нищо спрямо състоянието на принца, което се оценява на 23 млрд. долара. Той притежава 200 автомобила, 3 яхти, три двореца, както и няколко частни самолета.

На борда има стая за музика с роял, сцена за забавления, парна баня от мрамор, спа център, стая с плазмени телевизори на тавана, стените и пода, където се показва картина от заобикалящата среда и хората могат да гледат къде летят, както и трапезария за 14 души, стая за молитви, където килимчетата автоматично се обръщат към посоката на град Мека, гараж за неговите автомобили Rolls Royce, 20 спални за гости, 5 спални с баня и голямо стълбище. В средата на самолета има огромен трон, за да не бъде завладян принцът от носталгия. Най-малко 11 стюардеси летят на борда. Не е изненада, че го наричат “летящия палат.”

На второ място в класацията е Airbus 340-300 на руския олигарх Алишер Усманов, който струва 350 млн. долара. Най-големият производител на желязо в Русия разполага с лично състояние от 15.8 млрд. долара. Усманов е закупил еърбъса за 238 млн. долара, след което е похарчил голяма сума за подобрения. Самолетът носи името на баща му – Бурхан.

Това е единственият самолет, по-голям от Airbus 380. Това е най-скъпият самолет, притежаван от руснак, като засенчва дори този на Путин – Ил-96.

233 млн. долара пък струва Boeing 747-430 на султана на Бруней Хасанал Болкия. Седалките са кожени. Има всекидневна, спалня и баня, в която мивките са от чисто злато. Султанът има и гараж със 110 коли, конюшни за своите 200 понита с климатик и 5 басейна.

Номер 4 в престижната класация е Boeing 747-8I VIP на Джоузеф Лау, един от най-богатите хора в Хонконг и Азия. Самолетът струва 153 млн. долара, на борда виси портрет на Мао Дзедун от Анди Уорхол. Има и колекция от вино от 10 000 бутилки.
Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп притежава петия по скъпотия самолет. Неговият Boeing 757 струва точно 100 млн. долара.

Самолетът не е създаден точно за Тръмп, но той е направил доста подобрения по него, като е сложил 52-инчов плазмен телевизор, зареден с над хиляда филма. На борда има спалня с копринени чаршафи и баня с душ. Самолетът е украсен с картини, а закопчалките на коланите са от злато./standartnews.com

Източник: dnesplus.bg

error: Content is protected !!