Извънредно – Военен преврат в Турция

Турските въоръжени сили заявиха, че са взели властта в страната, за да опазят демократичния ред и човешките права, предаде Ройтерс.
В изявление, изпратено по имейл и оповестено по турските телевизии, военните казват, че всички външни отношения на Турция ще бъдат запазени и че върховенството на закона ще остане приоритет.

Появиха се клипове от Анкара , където прелитат хеликоптери и стрелят , а по улиците е пълно с военни и танкове!
Съобщено е и за хеликоптери в Истанбул!

turkey army

Още информация :

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-15/urgent-turkish-military-in-attempted-coup-prime-minister-says
http://www.zerohedge.com/news/2016-07-15/martial-law-declared-turkey-helicopters-military-jets-flying-over-capital-army-tanks

#Turkey’s Prime Minister says “This is a coup attempt” and warns those behind it will pay heaviest price.

Обновено 16.07 00:26 – Британски журналисти в Истанбул съобщават за сблъсъци между военни и полиция, пише в. “Телеграф”.

00:29 – На летище Ататюрк са разположени танкове!!!

00:33 – Все още няма изявление на президента Реджеп Ердоган, достъпът до интернет е силно затруднен, държавната телевизия е спряна.

00:47 Президентът Ердоган , криещ се в хотелска стая се появи с обръщение през местна телевизия. Той приканва хората да излезнат навън и да се опълчат на военните , които поеха властта в Турция.

00:51 Русия и САЩ реагираха на преврата в Турция
Руският външен министър Сергей Лавров призова Турция да избегне кръвопролитията. На съвместна пресконференция в Москва с държавния секретар Джон Кери той заяви, че “проблемите в Турция трябва да се разрешат съобразно конституцията”.

655-402-dzhon-keri

8:13 Опитът за преврат в Турция е пресечен, обяви говорителят на националното разузнаване (МИТ) Нух Йълмаз, цитиран от ТАСС.
Десетки военни, участвали в преврата, сдават оръжието си на полицията на площад Таксим в Истанбул.
Това съобщиха очевидци, цитирани от агенциите.
Реджеп Ердоган е все още президент и главнокомандващ и обеща заговорниците да платят най-висока цена за действията си. Той кацна на летище “Ататюрк” заедно със своя зет.

Коментирай
error: Content is protected !!